Резитба на Годжи Бери

Растението Lycium barbarum може да достигне и надвиши три метра височина и да образуват гъсти храсти с много излишни леторасти и издънки.Именно за това едно от най-важните условия за увеличаване на добивите,доброто разположение на плододаващата дървесина,доброто проветряване в короната и получаване на качествени плодове е правилната резитба на Годжи Бери.
Относно формирането му, Годжи бери може да се отглежда по 4 основни начина.
1.Формирането му като храст.
2.Формирането му като жив плет.
3.Формиране върху конструкция (телена или пергола,подобна на формировката при лозя).
4.Формиране като дърво.
От всички изброени най-застъпен и най-добри добиви може да се очакват когато Годжи Бери отглеждаме като дърво.На практиката създаваме дръвче което прилича на плачеща върба или чадър с два или три етажа.Резитба е най-добре се извършва в края на зимата,началото на пролетта след преминаването на големите студове и преди развитието на растението (преди започване на сокодвижението).
РЕЗИТБА С ДВА ИЛИ ТРИ ЕТАЖА.
Най добре да засаждаме 2 или 3 годишен разсад с добре оформено централно стъбло (малкият разсадът който е няколко см няма оформено вдървесено стъбло.При него резитбата по този начин ще бъде възможна следващата година ).

1. Първа година (при засаждане)
- Избираме най-добре израсналият летораст който режем на 50-60 cm над почвата.
- Когато развитието на растението започне от пъпките по стъблото му ще се развият леторасти.Когато тези леторасти достигнат около 5-10 см. от върха на растението към основата му оставяме 5-6 броя(най отгоре разположените) а всички други надолу премахваме (филизим).Най горният ще бъде продължител (водач) на растението върху който през следващата година ще оформим другият 2 етаж, а другите 3-4 ще оформят 1 етаж на короната.
-Най горният летораст трябва да расте изправен,а по долните 3-4 след като станат около 25-30 см. чрез навеждане или превързване оформяме така че ъгълът спрямо стъблото да е по голям или около 45 градуса.

2. Втора година.
- До есента на първата година най-горният летораст (водачът) вече е израснал и сме готови да оформим 2 етаж на дървото.Резитбата правим рано на пролет.Принципът е същият като предходната година.
- На разстояние от 50 до 80 см от първият етаж прерязваме водача.Тук отново ще трябва да филизим след като покарат новите 5-6 връхни летораста.Най-горният отново ще оставим да расте изправен за да го използваме за оформянето на 3-ти етаж.
- Премахваме всички лакомци и по дебели клони израснали надолу по стъблото под остър ъгъл.Премахваме из основа и пристъблените (кореновите издънки),който биха сгъстили растението и биха пречили на обработката на почвата.
- По тънките и по къси клонки, израснали по стъблото под голям ъгъл не премахваме (освен ако короната не е прекомерно сгъстена).Тези клонки ще носят доста плод.
- Резитбата на миналогодишните клони се изразява най-често в премахването на 1/3 до 2/3 от дължината им.

3.Трета година.
Оформяме 3-ти етаж (освен ако не сме решили да оставим дървото с 2 етажа).
- Отново действаме по познатият начин.На разстояние 50-80 см от 2-ри етаж прерязваме водача.При филизенето обаче на върха оставяме да израснат само 3-4 летораста (повече продължител на водача няма да ни трябва).
- Премахваме всички лакомци по стъблото от основа.
- Премахваме кореновите издънки.Режем страничните клони по стъблото на 1/3 до 2/3 от дължината им (в зависимост от сгъстяването на короната на дървото).Просветляваме короната ако е нужно.
4.Четвърта година.
- През четвъртата година трябва да ограничим израстването на Годжи Берито на височина.За целта централният клон (водачът) се премахва до върха на 3-ти етаж,като режем до някой по-дебел клон,който расте хоризонтално.
- Понякога ще е необходимо да се премахват изцяло или съкращават някои плодни клони като оставяме място за проникване на светлина и въздух във вътрешността на короната.Това ще доведе до получаване на по качествени плодове и предпазване от болести (най-вече брашнеста мана).
- Изрязват се лакомците и клони израстващи по стъблото под остър ъгъл.Премахване на кореновите издънки,който ще пречат на обработката на почвата и биха влошили качеството на плодовете.
- Подкастрянето на клоните 1/3 до 2/3 от дължината им.
Едно добро оформено дърво с 3 етажа трябва да има от 10 до 15 основни клони (по дебели), височина от около 1,8 до 2,2 метра и широчина с диаметър 1,5 – 1,8 метър.
5.Лятна резитба.
Лятната резитба се извършва главно през м.май и м.юни.(Не е грешка да се премахват излишни клони и през м.август).Насочена е основно към подобряване на условията на растеж в насажденията-по добро осветяване, по-добър въздушен дренаж, насърчаване на цъфтежа и развитието на по качествени плодовете а оттам и по-високи добиви.
- Изразява се във филизене (премахване на млади леторасти с ръка).
- Изрязване на сгъстяващи короната леторасти и лакомци.
- Премахване на кореновите издънки

ПИРАМИДАЛНА ИЛИ КОНУСОВИДНА РЕЗИТБА (ВРЕТЕНО).
Разликата при тази резитба и резитбата на три (два) етажа е че при пирамидалната няма скелетни клони който оформят отделните етажи.
- При нея се оформят от 16-20 броя полускелетни (плодни клони по-къси и по тънки) разположени не толкова равномерно по стъблото под голям ъгъл-почти хоризонтално, оформяйки конусовидна корона.
- Едно добро оформено дърво при конусовидна резитба трябва да има от 16 до 20 полускелетни клони,височина от около1,7 - 1,8 метра и широчина с диаметър 1,0 – 1,2 метра.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника-Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com