Министърът на земеделието ще може да променя датите за начало и край на ловния сезон, когато епизоотичната обстановка в страната налага това.

В парламента: Ще улеснят ли отстрела на диви свине срещу АЧС?

Народното събрание днес прие окончателно на второ четене тези промени в Закона за лова и опазването на дивеча като мярка срещу Африканската чума по свинете (АЧС).

Опит за подобно разширяване на правомощията на аграрния министър беше направен и миналото лято. Опасната инфекция тогава все още не беше влязла в страната и предложението не получи необходимата подкрепа в пленарната зала на парламента.

Както Агри.БГ писа, сега промените в Закона за лова бяха внесени от депутата Александър Сабанов и група народни представители.

Предвижда се в случай на епизоотия, земеделският министър да може със заповед да ограничава на лова или да забранява лова на някои видове дивеч. Ще може също да възлага санитарен отстрел на диви животни и да променя сроковете за ловуване. 

По досегашния ред, за да се промени ловният сезон, беше необходимо парламентът да гласува изменение на Закона за лова, където са посочени датите за всеки вид дивеч.

Заповедта ще се издава след съгласуване с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Обжалването на заповедта няма да спира нейното изпълнение.

От опозицията подкрепиха промените, но депутатите Филип Попов и Драгомир Стойнев заявиха, че управляващите са „проспали превенцията“.

„Бързаме с този закон да влезе веднага в сила. Ние го подкрепяме, той принципно е добър - като текстове, но не е навременен“, каза Филип Попов.

Според Драгомир Стойнев властите не са предприели „абсолютно никакви мерки“, освен че е построена „една телена ограда“. По думите му стопаните в Северна България не са били предупредени за опасността, нито им е било забранено да отглеждат свине, нито са били предприети мерки за осигуряване на нужните екарисажи.

Всички новини по темата вижте ТУК.