Едно от дългогодишните искания на биопроизводителите у нас – да има самостоятелна дирекция „Биологично производство“ в аграрното министерство, вече е изпълнено.

Официално: От 19 август тръгва биорегистърът

Правителството прие днес нов Устройствен правилник на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), а това е една от промените в него, стана ясно от съобщение. пресслужбата на Министерския съвет.

„Предвидени са промени и в специализираната администрация с оглед подобряване на организацията на работа. Предлага се дирекция „Растениевъдство и биологично производство“, с оглед значимостта на двата отрасъла, да се раздели, като функциите й се поемат от дирекция „Растениевъдство“ и дирекция „Биологично производство“, съобщи информационната служба на правителството.

Промените ще се извършат, без да се увеличава числеността на щатните служители на министерството. 

Изменения ще има и във функциите на Инспектората на аграрното министерство, които според съобщението са свързани с приети промени в нормативната уредба.

Актуализират се също функциите на дирекция „Наблюдение, координация и контрол на дейността на Разплащателната агенция“

В общата администрация се предвижда преструктуриране на три дирекции. Функциите в областта на законодателството на Европейския съюз от дирекция „Европейска координация и международни отношения“ преминават в дирекция „Правна“ с оглед постигане на максимална координация на процесите, касаещи нормативната дейност.

Обособява се дирекция „Правни дейности и законодателство на Европейския съюз“ с численост 43 щатни бройки.

„Целта на новия Устройствен правилник е да се прецизират правомощията на министъра, както и да се актуализират функциите на отделни звена, като се премахнат дублиращи и неактуални дейности“, коментираха от пресслужбата.

Очакванията са по този начин ще се повиши ефикасността при изпълнението на възложените задачи и усъвършенстване на работните процеси чрез разделяне и преобразуване на структурни звена и преразпределяне на дейности.