Изработването на нов Закон за земеделските земи се отлага поне с 1 година, гласи решение на Министерския съвет, взето на оперативно заседание вчера, 4 декември.

Стайко Стайков: Законът за земята трябва да се отложи

За отлагането съобщи днес Кирил Стоянов, експерт в Дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерството на земеделието, пред бТВ.

Кирил Стоянов: „Вчера на оперативно заседание на Министерски съвет е взето решение да се удължи срокът за изготвяне на законопроекта с поне 12 месеца, тъй като очевидно дебатите са разгорещени – по-скоро между браншовите организации и между гражданите.“

Експертът коментира, че Законът за земеделските земи „вероятно има по-голям ефект, отколкото, да речем, Конституцията има върху българските граждани - тъй като засяга почти всички български граждани“. 

По данни на министерството Законът ще засегне около 3,5 млн. български граждани, които притежават земеделски земи. Целта е в резултат от общественото обсъждане да се получи един баланс на интересите, който да бъде удовлетворяващ.

Това е една от причините, поради които различни браншови организации са поискали да продължи дебатът по Закона, е предстоящото приемане на нова Обща селскостопанска политика (ОСП). 

„За съжаление ОСП закъсня. Промените в нея трябва да бъдат отразени в този закон“, обясни Кирил Стоянов.

Той категорично отхвърли тревогите, че предложеният от аграрното министерство проект ще засегне правото на собственост или интересите на малките собственици на земя. 

„Промените в Закона за земеделските земи целят да се защитят собствениците на обработваема земя, а не да ги ощетят“, подчерта Кирил Стоянов.

По думите му е невъзможно хората да загубят правата си върху земеделските земи, когато се пристъпва към уедряване например.

„Процедурата за комасация съществува от 2007 г. Направихме шест проекта в едни от най-бедните села на България – успяхме да възстановим работни места, напояване и на нито един човек не му беше отнета земята“, каза Стоянов.

Според него процедурата по отдаване на земя под аренда е демократична и е създадена с помощта на холандските власти, а участието в комасацията е доброволно и няма да става принудително.

„Всеки един собственик е равен на останалите, включително на държавата и общината. Ако вие искате да участвате в процеса по комасация, имате един глас, независимо кой с колко имота участва“, обясни експертът.

Той припомни, че една от целите е да се прекрати практиката за отдаване на земя за ползване с някои стари договори, сключвани от един съсобственик за „99 години за 1 лев“. Тези стари договори са ощетявали останалите съсобственици, а това положение може да се промени само със закон.