Днес депутатите гласуваха поредното отлагане на разработването на Закона за земята. Това се случи с промяна на проект на решение, взет от Народното събрание на 19 септември 2017 г.щ

Земеделската комисия прие отлагането на Закона за земята, но докога?

Първото отлагане беше за срок от 10 месеца. След това той бе удължен до 12 октомври 2018 г. Последно законът трябваше да бъде готов до 31 декември 2019 г. Но ето, че е факт четвъртото поред отлагане.

Изготвянето на закона е отложено до приемането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и след провеждане на обществено обсъждане.

„Дори със забавяне искаме да бъде прието това решение, да се съберем, да се направят необходимите работни групи, да продължи дебатът по този закон. Когато имаме максимален консенсус и законодателна рамка на ниво Европейски съюз (ЕС), да приемем закон, който да е в полза на българските граждани“, заяви Мария Белова, председател на Комисията по земеделие“, цитирана от Агенция „Фокус“.

Преди седмица именно в тази парламентарна комисия земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева изложи накратко мотивите на ресорното министерство защо им е нужна още поне една година. Един от тях е свързан с новия програмен период и нуждата от съгласуване на законодателствата на европейско и национално ниво.

Тогава много от депутатите изразиха мнение, че са склонни законопроектът отново да се отложи във времето, но крайната дата не бива да е някакво имагинерно събитие, не е ясно кога и под каква форма. Те настояха да се изясни в коя стопанска година ще се прилага този законопроект. Но до конкретна дата така и не се стигна.