Земеделските кооперации ще провеждат общите си събрания на открито, при строга организация и кратък дневен ред. За провеждането им трябва да бъдат уведомени Регионалните здравни инспекции и Районните полицейски управления. 

Тревоги за субсидиите: Какви заплахи се крият в новите стратегии?

Това става ясно след редица запитвания от страна на Националния съюз на кооперациите относно проблемите, свързани с COVID-19, изпратени до Министерство на правосъдието и Министерството на земеделието, съобщи за Агри.бг Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра. 

Част от кооперативите изпаднаха във вакуум заради липса на председатели.

Въпреки удължения мандат на досегашните ръководители, много от стопанствата на практика останаха без такива заради смърт, болест или напускане. Това положение изискваше спешни решения, които да имат правна стойност, подчерта още Кирил Боянов.

Единствено председателят е законният представител на земеделската кооперация. Именно той представлява структурата пред банки, сключва договори, комуникира с държавни органи и институции, включително и с ДФ „Земеделие”. 

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане без санкция приключи на 20 май. До 15 юни 2020 г. могат да се подават заявления със санкция от 1 % за всеки работен ден закъснение.

Ако кооперациите изпуснат този срок, то те ще изгубят възможността за парични доплащания, информира Кирил Боянов.

Пандемията COVID-19 рефлектира и върху член-кооператорите, които очакват ренти и дивиденти от предоставените си земи. Пример за това са трудностите в ЗК „Нива 93” в с. Проф. Иширково, която е една от най-големите в Силистренска област, посочва браншовикът.

В стопанството се обработват 32 000 дка земя, разположени в землищата на 7 села. Кооперацията обаче беше затруднена да намери достатъчно голямо помещение, което да събере 240 участници в събранието и да ги разположи на 1,5 м един от друг.

Именно на това събрание кооперацията трябваше да вземе решение за размера на рентата, да разпредели печалбата и изплащането на дивиденти. Всичко товаще се гласува на форумите, които ще се проведат на открито. 

При провеждането на събранията организаторите трябва да разположат участниците на необходимата дистанция, да осигурят маски и ръкавици и да наложат изключително строга и детайлна организация.