Няколко важни изменения по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) бяха гласувани по време на заседанието  на Комитета по наблюдение на програмата. 

Вижте приоритетните приеми през 2021 г.

Одобрени са актуализираните размери на компенсаторните плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ и мярка 14 „Хуманно отношение към животните”, съобщиха от Земеделското министерство.

С приетите изменения по мерките, свързани с агроекология и биологично земеделие, се дава възможност през 2021 г. кандидатите да поемат ангажименти с по-кратка продължителност – до 2 години или ежегодно да удължават вече поетите от тях ангажименти до края на 2022 г. 

Съотношението за подпомагане на постоянно затревените площи по направление „Биологично растениевъдство” се променя от 1 животинска единица (ЖЕ) на 2 ха на 0,3 ЖЕ на 1 ха. По този начин се дава възможност на бенефициентите по направлението да заявяват по-голям размер постоянно затревени площи и фуражни култури.

„Предвид планираното обнародване в Държавен вестник на нови заповеди за обявяване на защитени зони по Директивата за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна до края на годината се предвижда разширяване обхвата на защитените зони по мярка 12, информират още от ведомството.