Работата на журналистите е свързана с информация - събирането и публикуването й. За да бъде получена тя, обаче, понякога се налага съдействието на институции. Често те не желаят да съдействат, а реално информацията е полезна за аудиторията на журналиста. Това е причината тя да се търси. 
 
 
Журналистът от Нова тв Генка Шикерова спечели дело срещу  Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), заради отказ на информация. 
 
Административният съд на София-град задължи институцията да се произнесе по заявлението на репортерd. През юли Генка поиска информация за това, как се изразходват 12 милиона лева държавна помощ за обезвреждане на животински трупове, както и данни за инсталациите за изгаряне. последва отказ от агенцията по храните. журналистката изпрати общо 30 заявления за достъп във връзка с темата и получи 30 идентични отказа.
 
„От няколко месеца от БАБХ отказват информация за това как се харчи държавната помощ от 12 милиона лева за обезвреждане на животински трупове.
 
От там крият, за какво количество отпадъци плаща българския данъкоплатец, как се контролира и какъв е капацитета на т.нар. мобилни инсинератори, които в момента вършат тази дейност. 
Какво налага десетки тонове умъртвени животни да се загробват, а не да се изгарят (каквато възможност дават мобилните инсинератори)?
 
Крие се местоположението на инсталациите. Крие се на какви критерии отговарят.
 
Крие се как е взето решението за избор на изпълнител на обществена поръчка за 12 милиона лева.
Крие се, защото в държавата на свободата на словото директорът на БАБХ Дамян Илиев вече два месеца отказва да даде интервю. 
Мълчи и земеделският министър Румен Порожанов“, пише на стената си във Фейсбук страницата си Шикерова.
 
Делото беше спечелено със съдействието на „Програма достъп до информация“, съобщават от телевизията.
 
„Информацията за това как се харчат 12 милиона лева държавна помощ е публична, защото всяка информация за обществени харчове е публична. Изключенията от това правило са свързани със стратегически поръчки, каквато тази информация определено не е”, коментира адвокатът от „Програма достъп до информация” Александър Кашъмов.