Радваме се на влагата, която не сме имали няколко години. Времето се нормализира, няма да ходим април месец на плаж. С тези думи обяви старта на сеитбата в Добруджа председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов пред Агри.БГ.

Костадинов: Очакваме от новите управляващи приемственост и Закон за браншовите организации

Кампанията по сеитбата на пролетниците започна в житницата на България, като в момента текат предсеитбените подготовки, а и самата сеитба вече набира скорост. Растителнозащитните мероприятия по есенните култури също се извършват от някои стопани в района, други пък предпочитат да изчакат още малко.

Различното тази година е, че не само в Добруджа, но и в останалите райони на страната, земеделските производители започнаха да мислят в посока агрометеорологичните фактори, отбелязва Костадинов.

„Забелязва се, че колегите се ръководят в графика си от температурата на почвата, като започнаха да сеят, когато условията са добри за семената. Няколко години подред наблюдавахме една сеитба доста по-рано, още през март. Впоследствие имахме проблеми. Тази година се преосмислиха нещата, явно се натрупа опит и знание от грешките през предходните години. Прави впечатление, че тази година хората изчакват“, поясни той.

Нормално е, предвид болезнените спомени от миналата пагубна сушава година, за тази реколта зърнопроизводителите да са много умерени и стриктни в действията си, тъй като и разходите междувременно растат. „Торовете поскъпнаха със 100%. Имахме една ниска цена заради падналите горива в началото на пандемията миналата година, но после се върнаха в предишния си вид и отгоре. Ние имаме един процент на поскъпване всяка година. 2000 г. разходите на декар за производство на пшеница вървяха между 30-40 лв./дка, сега вече са 100-110 лв./дка“, припомя Костадинов.

AgriПодкаст - слушайте ни всяка събота 

Доскоро същото се случваше и с рентите в Добруджа, като по думите на браншовия представител при процентно прогресиращите стойности по договорите се е стигнало до 150 лв./дка. "На много места в страната 150 лв. е общият приход от продукцията", подчертава Костадинов и добавя:

Сега се отчита спад заради лошата година с около 50% и повече, защото рентата по принцип е продукт на печалбата. Не може да дадеш нещо, което не си изкарал. Знаете, че ние нямаме инструменти за защита на дохода на земеделския производител, а в Западна Европа, в САЩ това се практикува".

Костадин Костадинов изрази и задоволство, че от тази година за пръв път се отпуска държавна помощ за съфинансиране на застраховки за зърнени култури -  пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед. Стопаните могат да получат до 35% от стойността на премията, като застраховат до 20 000 дка. В тази връзка - приемът е до 30 юли.