45 лв./дка е средната цена на договорите за наем/аренда на земеделска земя в България. Това сочат актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2020 г.

“За“ и „против“ белите петна и къде те са най-много у нас

За миналата година най-високи са били наемите в Северна България. В северно-централните райони са се давали по 58 лв./дка. Следват североизточните (54 лв./дка) и северозападните (50 лв./дка). По области рекордьор по големи на арендата е Силистра (69 лв./дка), а по общини – Главиница (77 лв./дка), Силистренско.

Всички цени на договорите за наем/аренда на земеделска земя по райони, области и общини вижте ТУК.

За Южна България цените за наемане на земеделска земя варират от 29 до 35 лв./дка. Най-много са получили собствениците на площи в областите Сливен и Ямбол (37 лв./дка), но община рекордьор на юг от Стара планина е Родопи (44 лв./дка), Пловдивско.

А как е било година по-рано? Статистиката за 2019 г. сочи, че при арендите първенец по области е бил Добрич с 87 лв./дка, като най-скъпи са били те в Балчик. Тогава в Силистра цената на отдадените под наем обработваеми земи е била средно 78 лв./дка.

За една година и в Силистра, и в Добрич има спад в арендата, но в Силистра той е от 78 на 69 лв./дка, докато в Добрич е по-драстичен – от 87 на 60 лв./дка.

През 2019 г. по региони най-скъпа е била арендата на североизток със средно 69 лв./дка. А най-ниските аренди тогава са регистрирани в Югозападна България – 30 лв./дка.