В цяла България тече раздаването на рентата за зърно от новата реколта.

 

Ценовия диапазон тази година е изключително голям. Най-ниските цени за рента са около 10-15 лв. за декар, като това се отнася за земи, както в Централна, така и в Северозападна България ( без района на Кнежа, Враца и Монтана ) и достигат рекордните 150 лв./дка..

 

Масово тази година рентата е около 20-25 лв./дка. В района на Павликени, Свищов, Русе, Полски Тръмбеш и Велико Търново, арендаторите плащат по около 35 лв./дка. Рекордни цени от 70-80 лв./дка плащат пък арендатори в Добруджа. Това все пак са предимно изключения от средната за житницата на България цена от около 45-50 лв./дка.

 

Абсолютно безпрецедентната цена от 120-150 лв./дка рента за ечемик и пшеница пък плащат някои арендатори на места в региона на Нова Загора, Хасково и Димитровград. Пазарната логика за такава рекордно висока цена е трудна за обяснение. Възможно е  причината да е силна конкуренция и желание за сключване на първоначални договори, рентата при които в следващи години обаче най-вероятно да бъде сериозно редуцирана.

 

 

ВИДЕО КЛИП : Рента - зърно реколта 2011

рента 2011

 

© 2011 fermer.bg