Собствениците на земеделски земи продават по-изгодно заради по-високите ренти, които плащат арендаторите, отчитат брокери. Когато годината е добра, времето е благосклонно, изкупната цена на продукцията е задоволителна и има субсидии, това означава, че ползите ще са все по-големи и за все повече хора.

Рекордно високите ренти, които арендатори и земеделски кооперации в Добричко дават на собствениците на земя, вдигнаха цената на чернозема, потвърдиха от Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти. В сравнение с миналата година декар обработваема земя е поскъпнал със 100-150 лева. В отделни землища в началото на 2011 г. цената на декар се е покачила дори с 200 лева. В региона вече трудно се намират големи парцели дори по 50 декара, обичайно се продават по 15-20 до 40 декара.

За сравнение в Каварненско масово взеха по 50 лева, в Балчик - по 55-60 лева рента за декар, посочва  БТА. В някои райони до края на март стопаните са получили дори на два пъти рента. Земеделска кооперация "Черно море" в Балчик, която е сред лидерите в селскостопанското производство, е раздала на собствениците на дялов капитал по над 100 лева за декар, посочват от агенции за недвижими имоти.

Кандидат-купувачите на земеделска земя първо и най-често питали каква рента са взели собствениците през предходната година.Тази пролет декар чернозем в община Балчик, където търсенето е най-голямо, достигна 700-850 лева. Има отделни сделки и за 900 лева за по-големи парцели край селата Царичино, Соколово, Сенокос и др.

Край Генерал Тошево, където земята е особено богата на хумус, цените са в порядъка до 800 лева. В Добричката селска община, която разполага с най-много обработваеми площи, земята е поскъпнала до 750-800 лева за декар. Масово купувачи "се редят на опашка" при цени 600-650 лева.

В по-дългосрочен план земята ще поскъпне, каквато е тенденцията и с хранителните продукти в световен мащаб. Ценовите равнища в България все още са далеч от европейските. Следващият пик в търсенето на земя се очаква след края на лятото, най-вероятно през октомври-ноември, когато ще постъпят  свежи пари от продажбата на земеделска продукция.

 

©2011 fermer.bg