По-слабите резултати от стопанската 2019/2020 г. в Силистренска област пораждат трудности с изплащането на рентите. Докато преди година земеделските кооперации успяха да се разплатят със собствениците на земя и дадоха рента от 60 до 100 лв./дка, то през настоящата ситуацията е доста по-различна. 

Фермерите в Добруджа изнемогват. Чакат се фалити

През последните стопански сезони област Силистра държи второ място по размера на изплащаните суми. Начело на „класацията” стои Добричка област, в която в момента също има напрежение относно сумите, които ще се изплатят на собствениците на земя.

Размерът на рентата беше един от основните проблеми, дискутирани по време на провелото се в Силистра при засилени мерки за сигурност годишно отчетно събрание на Областния съюз на земеделските кооперации. 
„Авансовите плащания започнаха първо от земеделските кооперации в размер на 40-50 лв./дка. Арендаторите очакват от своя страна как ще стартираме ние и тогава ще съобразят авансите си”, заяви Кирил Боянов, председател на ОСЗК в област Силистра.
Каква ще бъде конкретната сума във всяка една кооперация, зависи от много фактори. Това са клаузите на подписаните договори, състоянието на структурата, възможностите за ползване на натрупан резерв, търговията с произведеното през тази година зърно.

Есента на 2019 г. се оказа много суха, сушата се повтори и през пролетта на  2020 г. В резултат на това добивите през тази 2020 година са значително по-ниски спрямо тези от 2019 г. 

В голяма част от земеделските кооперации край Дунава се отчита занижение на резултатите с 50  %. 

През 2019 г. средните резултати от основните полски култури чувствително надхвърлят тези в цяла Силистренска област, обобщи още Кирил Боянов. От пшеница са прибрани 590 кг/дка, от ечемик 620 кг/дка, от рапица – 250 кг/дка, от слънчоглед 296 кг/дка, от царевица 680 кг/дка. За съжаление година по-късно тези добиви не можаха да бъдат постигнати. 
Прогнозите за размера на рентите не са оптимистични, но е ясно, че няма как да е равен с предходните години, допълни браншовия ръководител. 
В ОСЗК членуват 30 земеделски кооперации, които обработват 370 хил.дка земя от общо 1 млн.723 хил.дка земя в област Силистра. Това представлява около 27% от обработваемите площи край Дунава. Към момента посевите с пшеница са в добро състояние, гарнирани и поникнали.