Изискването за реализиране на продукцията за тази година трябва да отпадне. Това е мнението на животновъда Ремзи Имамов от село Плазище, Кърджалийско.

Явор Гечев: Има тежко закъснение по Стратегичесикя план

До идеята за това предложение животновъдът стига след като мандрата, която дълго време е изкупувала продукцията на фермера прекратява едностранно договора му. Това се случва с животновъдите от цялото село. 

“Всичко стана без причина. Не са казали, че има лошо качество на млякото или нещо подобно. Договорът ни беше прекратен, защото от мандрата обясниха, че цената на горивото е скочила много, разходите й са се повишили и реално не може да смогне”, разказа Имамов пред Агри.БГ.

Оттам нататък той търси алтернатива. За кратко време успял да сключи договор с друга мандра, която да му изкупува продукцията, но в по-малки количества. 

“Просто няма как да докажем нужните количества в указания срок. Имаме още един месец. А до 30-ти септември трябва да се изпишат близо 30 тона мляко. Трудно е. Това изискване пречи най-много на малките фермери”, добави Имамов, който се занимава с животновъдство от над 30 години.

В семейното стопанства той, заедно с жена си, се грижат за 130 кози и 27 крави.

“Тази година е изключително тежка за нас. Разбирам, че дори мандраджията не е знаел и не е очаквал да се вдигнат толкова много разходите. Никой не може да го предвиди това. Но от друга страна, може да се помисли това изискване с доказване на продукцията, да отпадне поне за тази година или да се намалят количествата. Вярвам, че става с една заповед, не е нужено работещо Народно събрание. Все пак това е идея на държавата, а не заляга в законодателството на ЕК", споделя фермерът. 

По думите му така се създават условия за измами.

"Мога да си платя на някоя мандра уж за лична употреба и да имам документи за доказване. Но това е нещо гадно и не е честно! 

Най-много страдат малките производители. Обектът ни е регистриран по чл. 137, всичко ни е както трябва. Направили сме го по закон и то с много зор! Изведнъж обаче почват да ни слагат изисквания, които ние сами като държава сме си определили, а те са трудни за малките производители. Тези, които няма как да оцелеят по селата без животновъдство”, заключи Ремзи Имамов.