107 огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) при диви свине е докладвала България за първата седмица от 2022 г., се вижда в данните на европейската информационна система ADIS, публикувани от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). С този брой ние сме първенец на седмична база сред държавите членки.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

На второ място е Полша с 74 огнища. Нови случаи на заразата в популацията на дива свиня са регистрирани и в Словакия, Латвия, Литва, Естония, Унгария, Италия и Румъния, където броят им е 31. 13 нови огнища на АЧС при домашни свине е отчела северната ни съседка. 

У нас заради усложнената епизоотична обстановка бе удължен срокът за групов лов до 16 януари. Намаляването на популацията на дивата свиня е част от мерките за борба със заразата.

През първите дни на новата година в страната ни не са регистрирани други особено опасни болести по животните.

В редица европейски държави за седмицата са отчетени случаи на високо патогенна инфлуенца H5N1 при домашни птици - Белгия, Чехия, Германия, Дания, Франция, Унгария, Италия, Нидерландия, Португалия и Полша. Последната съобщава и за огнище на бяс. За три огнища на туберкулоза пък докладва Франция.

Вижте подробни данни тук.