Рекордно ниски добиви от царевица очакват зърнопроизводителите и в област Враца.

 

"Посевите с царевица изгоряха", заяви пред агенция Фокус, Румяна Ангелова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Враца.

 

Посевите от слънчогледа са малко по-добри, но добивите и тук ще са редуцирани.

 

„Не се ангажирам да казвам каква ще бъде цената на царевицата и слънчогледа, защото зърнопроизводителите не диктуват цените. Цените се диктуват от борсите. Какви ще бъдат цените най-добре го знаят търговците на зърно”, заяви Ангелова. Добивите от декар пшеница във Врачанския регион не са високи – около 400 кг от декар, като 120 – 140 лв. са вложените разходи на декар.

 

„Във Врачанско посевите ни пострадаха от градушки, наложи се два-три пъти да влагаме торове – това са разходи, така че не сме забогатели от високата цена на пшеницата. Напротив, годината се очертава като изключително трудна”, категорична е Ангелова. Приходите от царевицата и слънчогледа няма да бъдат големи. „Като прибавим и загубите от рапицата, при която се наложи да се разорят площите наново, всичко това ще ни затрудни при осигуряването на есенната сеитба”, посочи тя.

 

Заради по-скъпото гориво продължава да се покачва цената на торовете. Освен това в бранша навлизат нови по-големи компании, голяма част от парите от неработещи сектори се преливат в зърнопроизводството и конкуренцията, която никога не е липсвала, става невъзможна. „Появиха се големи структури, с които обикновеният зърнопроизводител не може да се пребори. Правителството няма политика в нашия бранш и това допълнително усложнява нещата.

 

Целта би трябвало да има стопанства, които да се развиват, да има работна ръка. В същото време срещаме политика на разделянето, на противопоставянето, независимо дали сме в зеленчукопроизводството, зърнопроизводството или овощарството. А това не е необходимо след като всички сме на един и същи хал”, категорична бе Румяна Ангелова пред агенция Фокус.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!