Тенденцията към постепенно понижение на цените на пшеницата на основните международни пазари продължава, става ясно от седмичния обзор на Софийската стокова борса (ССБ).

На борсите: Затишие преди буря?

Една от основните причини за това е запазването на натрупания рекорден преходен запас в световен мащаб

Експертите отбелязват, че докладът на Министерство на земеделието на САЩ за глобалния зърнен баланс не поднесе изненади и актуализираните показатели останаха в рамките на очакваното. 

ССБ: „Редуцирането в прогнозите за производството на пшеница САЩ, Австралия и Аржентина изцяло се компенсира от по-оптимистичните данни в ЕС, Русия и Украйна.“

Промените в цените на основните зърнени контракти на световните пазари са минимални.

Цената на пшеницата се повиши с 1 долар до 229,00 долара/тон в Чикаго. След като преди две седмици хлебното зърно във Франция загуби 4 евро от стойността си, през последните дни то почти възстанови позициите си, като поскъпна с 3,50 евро до 182,00 евро/тон.

В Русия и Украйна обаче е налице поевтиняване с 2 долара съответно до 205,00 долара/тон и 204,00 долара/тон. Причините за това сега се коренят главно в процесите, които протичат на огромния вътрешен пазар в Русия.

Страната, която през последните години се превърна в най-големия в света износител на хлебно зърно, вече трети месец намалява експортните количества.  

Руският аналитичен център „СовЕкон“ оцени износът на пшеница през ноември на 2,6 млн. тона, което е с 21% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Това не е временно положение на нещата. Вече трети месец износът на руска пшеница намалява.

От началото на септември, когато започна новият сезон, досега експортът на хлебно зърно от страната се оценява на 17 млн. това, което е с 15% по-малко на годишна база.

„Основната причина за това са високите цени на хлебното зърно на вътрешния пазар в Русия. В повечето неюжни райони на страната през по-голямата част от сезона вътрешните цени са по-високи от експортните“, отбелязват анализаторите от „СовЕкон“.

Зърнопроизводителите в Русия съответно задържат продажбите на пшеница, като сега предпочитат сделките с царевица и слънчоглед.

В подкръг „Зърно“ на „Софийска стокова борса“ АД котировките останаха без особена промяна, отбелязват експертите на борсата в седмичния си обзор. 

Хлебна пшеница от място липсваше като предлагане през последните дни, а търсенето беше на 350,00 лв./тон за зърно с високи качествени показатели. 

При фуражната пшеница имаше предлагане на 310,00-300,00 лв./тон, а търсенето беше на 280,00-290,00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

При царевицата у нас имаше купувачи при ценови равнища 230,00-240,00 лв./тон, докато продавачите искаха 250,00-280,00 лв./тон. 

За тази култура на международните пазари няма съществени промени. В САЩ и в Украйна цените се изравниха – 170,00 долара/тон. Във Франция има едва забележимо помръдване нагоре с 1,00 евро до 164,25 евро/тон. 

При ечемика в Украйна и във Франция колебанията са минимални, като цените са съответно 188,00 долара/тон и 166,00 евро/тон. Рапицата в Европейския съюз (Еuronext) поскъпна с 0,75 евро до 390,00 евро/тон.

За маслодаен слънчоглед у нас има търсене на 550,00-580,00 лв./тон, а предлагането е от 590,00 до 600,00 лв./тон.