На базата на предварителната оценка на NEPG (Асоциацията на северозападните производители на картофи) площите в 5-те най-големи страни-производители на картофи в Северозападна Европа са се увеличи до 609 000 ха. Това е най-високият показател за цялата история, пише nepg.info. 

Производител: Извиват ни ръцете с цените на зеленчуците

Макар прогнозата да не е окончателна (тези данни ще излязат в началото на юли), оценките показват ръст от 2,4% в сравнение с миналата година и 8,4% в сравнение със средния показател за последните 5 години. 

Всички страни на континента демонстрират ръст на площите с картофи. На първо място са Франция и Белгия. 

Опасенията на анализатори, че тази година фермерите ще страдат от дефицит на семе за засаждане на такива големи площи, се оказаха напразни. Картофопроизводителите откриха изход дори в условията на покачване на цените – те просто нарязаха клубените на по-дребно и така ги засадиха. Фермерите не се изплашиха и от производствените разходи и повишаването на арендите. 

Преработчиците демонстрират огромно търсене на картофи. Запасите на продукция от миналата година са много малко, поради което преработвателната промишленост може да заплати премиални цени. 

Водата е критичен фактор, доколкото миналия сезон бе сух и аналогичен сценарий не е изключен през този вегетационен период, а нивото на водохранилищата е под средното. Реколтата има нужда от дъжд, за да бъде компенсирана липсата на вода за поливане. В ред страни в Северозападна Европа са въведени ограничения при поливането на площите с картофи.