Екстремните и необичайни горещи вълни над цяла Швеция това лято се оказаха добра новина за производителите на вино в страната, пише изданието thelocal.se.

Италия събра най-голямата реколта от грозде в света

Рекордните горещини обаче не доведоха до радост за всички в земеделския сектор. Част от фермерите се сблъскаха с редуване на проливни дъждове и горещини, а това усложни храненето на животните.

Експерти от организацията Svenskt Vin (Шведско вино) изчислиха, че реколтата тази година ще бъде между 30 и 50% по-богата от обичайното. Някои винопроизводители дори вярват, че повишението ще е значително по-голямо.

Мисля, че реколтата в Швеция е двойно по-голяма (от средното) и в края на годината ще бъде 200 тона грозде, казва Муре Софракис, който работи в местно стопанство.

Ние, разбира се, сме удовлетворени, но над всичко е добруването на Швеция. Възможно е мнозина за първи път да имат възможност да опитат шведско вино, допълва той.

Друга винарна в областта, Blaxsta Wine, регистрира най-голямата си реколта и високо качество на гроздето от 2000 г.

Пролетта дойде рано със слънце и топло време. Последваха 15 седмици ясно небе и много горещини. Добавете към това и факта, че имахме 25% повече дневна светлина, отколкото в Бордо по време на летния сезон, споделят от винарната.