Тази година на европейско ниво има по-слаба продукцията от картофи. Италия например регистрира 5% спад в производството. Това, отчитайки и сериозното търсене от страна на промишлеността, доведе до оформянето на цена от 32 цента. Така Италия отбелязва най-високата цена от 30 години насам – тя е награда за усилията на фермерите през последните няколко трудни години, пише FreshPlaza.

Добра реколта от картофи, търсят се търговци

Експерти от Италия са анализирали ситуацията. Предвид понижаването на реколтата в ред европейски страни, напрежението на пазара расте. Цената 32 цента, разбира се, се отнася за топ качество картофи. През следващите месеци се очаква търсенето на висококачествен продукт да расте. Всички тези фактори обясняват рекордната година.

Тази година в Италия е битувало мнението, че горещото лято няма да стимулира консумацията. Това и се е случило, но идват студени месеци, през които обикновено потреблението нараства. В същото време промишлеността не отслабва интереса си към продукцията.

През последните години в Италия се случиха някои нововъведения в сектора. Например операторите стартираха т.нар. „нощно прибиране на реколтата“ с цел да се подобри качеството.