През година, в която Европа се сблъсква със суша, непозната от 500 години, Европейската комисия понижи прогнозата си за реколтата от царевица с 10%. Това е поредното драстично намаляване на очакванията за добивите след няколко продължителни седмици на суша, жега и пожари. Ако земеделците определяха 2018 г. като суха, тази година би всички рекорди, пише Agrarheute.

Текущи данни: Средният добив при царевицата е 442 кг/дка, а при слънчогледа – 200 кг/дка

Новата прогноза на ЕК очаква реколтата от царевица в ЕС да бъде едва 59,3 млн. тона на фона на очакваните преди месец 65,8 млн. тона. Това ще бъде най-слабата реколта за последните седем години.

Корекцията на ЕК отразява ниските прогнози за добив в няколко страни, включително България. Останалите са Румъния, Франция и Унгария. Това са най-големите производители на царевица в ЕС и изнасят значителна част от продукцията си в други страни от ЕС. По-слабата реколта ще доведе до последици за пазара.

Реколтата от царевица във Франция ще бъде около 11,7 млн. тона. Доста по-малко спрямо година по-рано, когато фермерите прибраха 15,7 тона. От Румъния се очакват 11,6 млн. тона срещу 15,2 млн. тона през 2021.

Рязък спад на очакванията за реколтата има и за Полша, Германия, Италия и Испания.

Твърде оптимистична ли е прогнозата на ЕК?

Според експерти новата оценка на ЕК е по-висока от тази на други анализатори. Например от Strategie Grains смятат, че европейската реколта от царевица ще е едва 55,4 млн. тона - това ще е най-ниското ниво от бедствената 2007 г., когато европейците имаха по-малко от 50 млн. тона събрана царевица.

Надежда обаче винаги има и фермерите се надяват, че дъждовете и по-ниските температури след средата на август може да предотвратят по-нататъшните загуби на добиви.

Междувременна Комисията повиши прогнозата си за вноса на царевица в ЕС до 20 млн. тона. Месец по-рано тя бе за 16,5 млн. тона.

Само за юли и август европейските страни са внесли 3,9 милиона тона царевица - с 0,7 млн. тона повече за същия период година по-рано. Основните доставки са от Бразилия, а купувачите главно са Испания, Холандия, Полша и Португалия. Малко над 60 000 тона са отишли ​​за Германия.

Прогнозата на ЕК веднага се отрази върху цените на царевицата. Те се покачиха рязко. Само в понеделник на европейския фючърсен пазар новата реколта поскъпна с 8,50 евро до 324,50 евро за тон. През следващите дни също се наблюдаваше ръст.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Времето: Температурите падат, а влагата се увеличава

Жътвата на слънчоглед в Добричко: Добивът засега е 219 кг/дка

Как се стигна до проблема с вноса на зърно от Украйна?