Тази година производството на шафранов минзухар е с 10 пъти по – голямо от миналогодишното. 50 кг е събраното количество от земеделските стопани общо за страната. Това съобщи за Фермер.Бг председателят на Българската асоциация на производителите на шафран (БАПШ) Хасан Тахиров.
 
 
„Цената за грам шафран е около 20 лева. Има производители, които сами опаковат подправката и я продават през собствените си страници във Фейсбук“, казва Тахиров. Той допълни, че има трима или четирима производители на ценната подправка, които имат купувачи от Германия, Англия, Франция, но пазят тайна и не дават информация за фирми и адреси. 
 
Тахиров обясни, че се обмисля обединение на производителите на шафранов минзухар. По този начин те сами ще опаковат и предлагат стоката си. „В момента арабският свят и Дубай са най-големите консуматори на шафран.
 
 
Едно средно арабско семейство използва между 300 и 400 грама месечно“, обясни производителят и добави: „Нашата цел е да направим собствен бутик и да имаме търговски представител там, който да предлага нашите продукти както на дребно, така и на едро“. Така, според него, ще може да продават повече стока на по-високи цени. 
 
В момента от асоциацията са изпратили проби за лабораторни анализи в дубайска фирма, която се интересува от шафран. Там ще бъде направена проверка на качеството на подправката, произведена у нас и така ще се определят цените за реколтата.
 
Както Фермер.БГ писа, през октомври в Кърджалийско бе направено първото засаждане на шафранови луковици със специална машина, предоставена от холандски партньори на сдружението. Тахиров разказа, че общата площ със засети луковици вече е около 160-170 дка и доста членове на сдружението са се възползвали от машината. 
 
 
Друго нововъведение е машина, която да чисти шафрана от цветовете, което става лесно, а самото устройство е на достъпна цена. 
Относно приключилите приеми по мерките от ПРСР 4.1 и 6.3 Тахиров беше лаконичен, че хора от сдружението не са подали документи за кандидатстване, тъй като политическата обстановка влияела на решението на земеделските производители. 
 
„Най-сигурно е човек сам да се хване на работа и според възможностите си да движи нещата“, уверен е председателят на БАПШ.