Невъзможно е да се въведе минимална изкупна цена на розовия цвят, проблемите в сектора тази пролет се дължат на изключително голямата реколта, смята министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
 
Розопроизводството в момента е разпростряно на над 43 хил. дка като очакваното количество от добив да се получи е над 16 хил. тона, заяви той пред БНТ. Очаква се добивът през тази година в България да бъде над 16 хил. тона розов цвят. Това количество надхвърля капацитета на розоварните, които трябва да го преработят.
 
"Основният проблем е, че всяка розоварна трябва да преработи за деня розовия цвят, който трябва да бъде изпратен до 11 часа най-късно, след това да бъде зареден, да се получи розовото масло и на другия ден отново", обясни министърът.
 
Според него, проблемът е във възможността да се изкупи розовият цвят, а не в цените. Остава открит и въпросът с големия брой земеделци, които нямат договори с дестилерии и не са регистрирани като земеделски стопани.
 
 
„В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет, а много от розовия цвят не се преработва, защото губи качествата си, ако не бъде обработен възможно най-бързо“, каза Порожанов.
 
По думите му, трябва да се регламентира начинът на розопроизводството, да има сертифициране на посадъчния материал и масивите да бъдат с маслодайна роза. Необходимо е да се уредят също взаимоотношенията между дестилериите и производителите, и да се гарантира качеството на българското розово масло.

Националният омбудсман Мая Манолова ще подаде в Комисията за защита на конкуренцията сигнал за картел между дестилериите за розово масло. Тя посети днес протестиращи розопроизводители пред изкупен пункт край Сопот, съобщи БНР.

„Не може масово тази година да се държи цена около 2 лв. за килограм розов цвят, като прекупвачи извиват ръцете на розопроизводителите, предлагайки им  1,40-1,50 лв. Това нарушава правилата на свободната конкуренция“, каза Манолова.

Тя посъветва розопроизводителите да се регистрират като земеделски стопани, за да могат да получават помощи от земеделското министерство. Алтернатива е да се регистрира Сдружение на дребните розопроизводители, което да защитава интересите им.