Посевите с есенни култури в Добричка област са застрашени от разораване, алармират от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Необичайно топлото време и продължителното засушаване попречиха на развитието на пшеницата и рапицата, въпреки че бяха спазени агротехническите срокове. 
 
 
„Това поле от 500 дка с рапица е засято на 20 август”, разказва земеделският стопанин Жеко Жеков от с.Поручик Гешаново, който обработва 9000 дка. „В момента почти три месеца по-късно се вижда, че нищо не е поникнало. Там, където това се е случило, растението е изсъхнало”, допълва още фермерът. Предстои рапицата в стопанството да бъде разорана. Същата ще е съдбата и на полетата с маслодайната култура в съседното село Подслон.  
 
При пшеницата картината е сходна. Въпреки трудните условия, Жеко Жеков е успял да засее няколко сорта жито на 26 септември. Днес на полето почти не се виждат растения, атам, където има, са нападнати от хесенска муха. Периодът с високите температури се е оказал твърде дълъг.
 
„Масово полетата с пшеница са прошарени, а има места, на които дори няма такава”, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Не знам какво ще бъде презимуването. Дългосрочните прогнози са за липса на дъждове и няма как да се натрупа зимна влага. Би било твърде лошо да се повтори година от типа на 2007, ив която имахме масова суша и тотална щета в земеделието”, не крие опасенията си още стопанката. 
 
Снимка: Галина Недкова
 
Напълно реална е опасността от разораване на провалени площи с пшеница и рапица, допълва още Жекова. Оттук нататък няма какво да провокира покълването на семената и те няма как да презимуват. Каквото и да излезе през пролетта, то ще бъде крайно недостатъчно и няма да оправдае направените инвестиции.
 
Площите с рапица в национален мащаб са с 15-20% по-малко спрямо предходната стопанска година, коментира Костадин Костадинов, председател на Националния съюз на зърнопроизводителите (НАЗ). Очертава се сериозен риск за бъдещата реколта от маслодайната култура, тъй като има непоникнали посеви. Там, където все пак са се показали, има опасност от измръзване. При пшеницата не само в Добруджа, но и в много части от страната, има пъстро покълване, обобщи още Костадинов. По думите му житните растения вече трябваше да са братили. В момента започва застудяване, но в Добруджа все още няма дъжд, който е необходим за следващите обработки на почвата.
 
Близо 1,300 млн.дка са площите със зърнено-житни култури, които се заложиха през тази есен в Добричка област. Над 189 000 дка са посевите с рапица.