Реколтата от грозде тази година ще е с 60-70% по-ниска от очакваната, прогнозират лозари от Южна България. Локалните градушки през юли и през август са унищожили част от лозовите масиви.

 

При слънчево време масовият гроздобер в Южна България се очаква да започне в началото а септември. Лозари пресмятат, че загубите им от ниските добиви ще са за около 1 млн. лв., дори изкупните цени на гроздето да са по-високи.

 

На места в Северна България лозарите все още не могат да стигнат до лозята след наводненията. Там лозарите също очакват над 60% по-ниски добиви. Много от лозовите масиви са нападнати от мана, въпреки многото на брой пръскания, които лозарите са правили за справяне със заболяването.

 

През тази година се очаква изкупните цени да започнат от 80 ст./кг и да се повишават. Драстичен спад в общото количество на гроздето за преработка очаква тази година като цяло лозаро-винарския бранш.

 

По данни на ИАЛВ през миналата година лозаро-винарските предприятия са прибрали за преработка 250 000 т грозде. По прогнозни анализи количеството прибрано грозде тази година няма да е повече от 170-180 хиляди тона.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!