През последните седмици в много части на Европа бе слънчево и горещо. Във Великобритания ситуацията бе обнадеждаваща. В същото време студ скова Русия и Полша и това ще даде резултат върху реколтата. Не на последно място колебливо бе времето и в България.

Производителите на пипер искат нисколихвени кредити за сектора

Днес отправяме поглед към плодовете от усилията на земеделските производители в различни точки на Стария континент. Производството на чушки е изправено пред различни предизвикателства, с които фермери и търговци трябва да се справят.

У нас

„Реколтата от чушки ще бъде много добра, но позакъсняла с 15 дни заради студовете през пролетта. От последните дни има леки щети от градушките, но 100%-ови няма. Пораженията се оценяват от 3% до 7%“. Това заяви за Фермер.БГ Георги Василев, организационен секретар на Асоциация “Български пипер“. 

„Благодарни сме на министър Румен Порожанов. Той удовлетвори искането ни да се увеличи помощта за застраховане. Ние поискахме 500 000 лв., а отпуснатите средства са два пъти повече“, каза още Василев.

Той обясни, че искането е било провокирано поради студеното време, заради което производителите на пипер са закъснели с разсадите. Оттам не са останали пари за тях за застраховане, което е било сериозен проблем.



„Написахме аргументирано писмо и след няколко дни министърът ни отговори, че ако има пари, ще ни отпусне допълнително средства“, каза още организационният секретар на Асоциация „Български пипер“. По думите му достатъчно продукция ще има за вътрешния пазар, а също така и за износ. 

В Русия – реколтата е отложена

Прибирането на реколтата от чушки е отложено за известно време, тъй като време е хладно и дъждовно. Като резултат страната все още зависи от вноса на този тип продукция и цената на пазара й е по-висока, информира freshplaza.com.

Очаква се през следващите седмици ситуацията да се подобри, тъй като родното производството най-накрая ще стигне до потребителите. Търговците прогнозират повишаване на продажбите, тъй местните производители предлагат продукцията си на по-ниска цена, отколкото вносната.

Полша – страната открива алтернативи

Преди 2-3 седмици стартира сезона на зелените чушки. Предстои обаче в близко време да се обърне внимание на други цветове – сладките червени чушки.



През последните 3 години се наблюдава ясна тенденция за повишаване на популярността на именно на червените чушки.

Производителите очакват реколтата тази година да е на ниво като миналогодишното. Основно продукция се изнася за Белгия, Холандия и Великобритания.

В Белгия цените продължават да падат

Засега цените на чушките в страната са на добро ниво. Зелените се търгуват за 1,15 евро килограма,червените – за 1,40 евро, а жълтите – за 80 цента. В този смисъл търговците може с задоволително да оценят сезона засега. Предстои обаче цената на продукцията да се понижи.

Доставките продължават да растат и това категорично ще се хареса на потребителите, тъй като цената пада.

Холандия – нещата стоят добре за търговците, но не и за производителите

Докато търговците говорят за добър сезон на чушките, производителите не са особено доволни. Променливото време е проблематично и това създава усещане за колебливост у земеделците. Най-голямо е неудовлетворението при жълтите сортове чушки. Спадът в цената им е забележим, сравнено с другите сортове на пазара. Понижаването на цените стартира наскоро и се очаква да продължи в същия дух.



Червените чушки остават най-търсените на пазара, обяснява производител и допълва, че пакетите с миксове също се търгуват добре.

Натискът върху цените се обяснява и с увеличаването на площите с  чушки. След период на спад от 2012 до 2016 г., тази година се наблюдава рязък скок на насажденията.

Великобритания – добро време, отлична продукция

Производителите на чушки във Великобритания няма от какво да се оплачат. Реколтата е повече от удовлетворителна. Сезонът върви добре. Търсенето е постоянно.

Испания – цените не носят особена печалба

Според производители в момента продукцията се предлага на цена, която не е кой знае колко печеливша. Ситуацията обаче не е лоша. Горещото време през юни генерира 20% повече продукция от чушки.

Италия разчита на вноса

Повечето чушки в страната се внасят. Родното производство е ограничено до регионите в северната част на Италия. Обемите обаче са малки, особено по отношение на органичната продукция.

За момента пазарът е стабилен, като има лек ръст на биосектора.

По принцип Италия внася повече чушки, отколкото да изнася. Въпреки малкия обем на износ, продукцията е недостатъчна за вътрешното потребление. Най-много чушки се внасят от Испания и Холандия.