Сухото и горещо време през лятото за поредна година изтегли жътвата на царевицата още през първата седмица на септември, казват стопани в Добричко.

Експерти: Добри цени за тазгодишната реколта от пролетниците

Липсата на почвена влага обаче изправя производителите пред сериозни изпитания.

„Добивите от слънчоглед и царевица ще се доближат до миналогодишните, но няма да ги надскочат. Засяхме при суша, след продължително зимно засушаване, но имахме късмет в нашето землище да паднат локални валежи. Те помогнаха за равномерното поникване на растенията и след това за един добре гарниран посев”, сподели Атанас Жечев, земеделски производител от село Царичино, община Балчик.

Фермерът приключва с прибирането на зърното от пролетните култури, които е засял на 3300 дка.

„Тази година имаме различно количество дъжд в региона и това доведе до изключително различни резултати в района на Балчик, и то на разстояние едва от 10 км. Добивите от царевица варират от 600 до 900 кг/дка според локалните валежи”, обобщи Жечев.

Царевицата се влияе изключително много както от валежите, така и от температурата. През последните години в Добруджа се отчитат сериозни летни горещини, които са една от причините за изтеглянето на жътвата на царевица в началото на септември.

Като втора причина стопанинът посочва по-ранната сеитба, провокирана от валежите и търсенето на почвена влага. 

Малко над 917 хил. дка са площите с царевица в Добричка област. Размерът им е със 100 хил. дка по-малък в сравнение с предходната стопанска година, когато фермерите от Североизтока засяха 1,015 млн. дка с техническата култура.

В момента кампанията по прибиране на царевица върви с добри темпове в повечето от осемте добруджански общини. Първите жътви показват среден добив от 612 кг/дка.

Близо 80 % от общо 717 хил. дка със слънчоглед в Добричка област вече са ожънати. Средният добив възлиза на 258 кг/дка, докато през изминалата стопанска година е бил 301 кг/дка. В крайморските общини Балчик и Каварна резултатите са по-високи и достигат до 300 кг/дка.

Според Атанас Жечев фактор отново са били малките локални дъждове, които са паднали на отделни полета и които са помогнали на културата за разгърне потенциала си. Затова в момента той може да се похвали с добиви от 330 кг/дка слънчоглед.

„Рентабилността на едно стопанство идва с иновациите, цифровизацията, подмяната на машините и ползването на новите технологии”, споделя още младият стопанин и посочва най-новата придобивка – зърнокомбайнът, с който прибира реколтата от царевица