Плодовата реколта като цяло е добра. Това е така, защото на първо място цъфтежът беше добре, след това нямаше мразове, завръзването на плодове беше добро.

Проблем имаше в началото на вегетацията заради наличието на повече валежи един след друг, които ограничиха някои растителнозащитни мероприятия, но това не се оказа проблем. Реколтата е добра като количество. Ябълките и черешите обаче бяха по-дребни заради сушата”, коментира за Агри.БГ доц. Симеон Крумов от Института по земеделие в Кюстендил. 

Липсата на валежи при нас се отрази на едрината на плодовете. За сметка на вкусовите качества, те са по-добри, с по-високо захарно съдържание и вкусът е по-наситен”, допълни още специалистът. 

Заради дългите месеци суша и горещини ябълките са пострадали от огнени пригори, уточни доц. Крумов. През нормални години ябълковите дръвчета се третират над 20 пъти, докато през тази година заради времето растителнозащитните мероприятия са били доста по-малко - между 7 и 10. 

Берачи на кокили спасяват прибирането на реколтата в плодови градини

Високите температури обаче са възпрепятствали развитието на гъбни болести, за които влагата е благоприятна среда. 
“При черешата не се наблюдаваха по-големи заразявания от бяла ръжда, както и при ябълките”, допълни още доц. Крумов.

Той обясни, че интересът на земеделските производители към черешите е все още голям, тъй като реколтата се прибира в по-къс период от време, нужни са по-малко пръскания и пазарната реализация е по-сигурна и на по-висока цена. 

Ябълката има по-малка реализация, тя не е така доходоносна като черешата. Затова и перспективните сортове череши са по-търсени. От устойчивите сортове череши в нашия регион се изкарват много пари.

Най-желани от стопаните са едроплодните сортове череши. Подобен сорт е “Съмит”, който е едроплоден, но той има един проблем, той се напуква сравнително бързо, но е много едър и красив. Търсят се и устойчиви сортове, като “Регина”, “Кордия” и “Стефания”. “Регина” почти не се напуква. Той е много късен сорт, той пък не е така вкусен, като “Съмит”. “Кордия” пък е идеален сорт - с дълга дръжка, не се напуква и е много вкусен”, обобщи доц. Симеон Крумов.