Целта на означението „Планински продукт” е да помогне на земеделските производители от тези региони да се открояват на пазара. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на кръгла маса на тема „Възможности за развитие на планинското земеделие” в община Баните, област Смолян, предадоха от пресцентъра на ведомството.

Не изпускайте сроковете през юли

Регистрираните пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки, гъби и други, в планински райони могат да използват означението, ако отговарят на изискванията. Заместник-министърът посочи, че те са опростени. 

За пчеларите и растениевъдите се изисква само обектът (парцел или пчелин) да се намира на територията на общината. 

„При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там“, допълни Георги Събев. 

Това се доказва с документация, която се проверява от Областната дирекция по безопасност на храните. Цялата процедура и включването на стопаните в регистъра са безплатни. 

„Българските потребители свързват планината с качеството и добрия вкус. Терминът за качество „Планински продукт” улеснява техния информиран избор”, отбеляза още Георги Събев.