Регистрацията на тютюнопроизводителите се удължава до 28 април 2023 г.

Това стана със заповед на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Всички производители на тютюн за реколта 2023 г. следва да се впишат в
регистъра.

Преходна национална помощ (ПНП) за тютюн ще се прилага с нова референтна дата от тази година. Тази промяна ще се отрази и върху субсидията, която тютюнопроизводителите ще получат.

За 2022 година средства получиха почти 39 000 тютюнопроизводители, които си разделяха 70 млн. лв. С новата референтна рамка 2016-2018 г. бюджетът по мярката, който намалява с 5% всяка година, ще се разпределя между по-малко стопани.

Това, което трябва да знаят българските тютюнопроизводители е, че те са един от малкото сектори, които ще имат възможност да посочат една от тези три години. Новата посочена година от тях ще бъде референтна до 2027 г.

От 2023 г., за да участват по схемата за Преходна национална помощ, те трябва да бъдат “активни фермери”. Това може да се постигне по два различни начина. Първият е да се регистрират по Наредба 3, т.е да са регистрирани земеделски производители. Вторият е всяка година да се вписват в Регистър на тютюнопроизводители.