С огромно мнозинство от 96.9% избирателите в община Генерал Тошево се обявиха на местен референдум вчера против добива на природен газ в Добруджа.
 
 
Допитването беше организирано от общинските власти след масови протести на селски стопани, арендатори и собственици на земи в един от най-плодородните региони на страната.
 
Гласоподавателите бяха призовани да отговорят на въпроса „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общински съвет или Кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи териториите за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци”.
 
От  12 654 имащи право на глас пред урните в неделя се явиха 6 671 човека, което означава над 52% избирателна активност. Против добива се обявиха 6 465 души, а за – 172-ма. Много гласоподаватели са пътували специално за референдума, въпреки че по настоящ адрес живеят и работят на други места, отбелязаха членове на секционни комисии.
 
 
Допитването беше организирано във връзка с внесеното инвестиционно намарение и поисканата 35-годишна концесия от фирмата „Русгеоком БГ” е за „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”. 
 
Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви, че ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да бъде чут гласът на местните хора. Ако централната власт не се съобрази с мнението на добруджанци, протестните действия в региона ще продължат, предупредиха от инициативния комитет.
 
Общинският съвет на Генерал Тошево също е на мнение, че добивът на природен газ носи "риск от замърсяване, намаляване на дебита или евентуалното изчезване на водата в Добруджа - при това най-скъпата в страната".