От тази година на българския пазар има компания, която подава ръка на земеделските производители в борбата с рисковете от природни бедствия. С цел успешното управление на тези рискове, Агро Застраховане предлага застрахователно покритие за земеделската продукция в България. 

Компанията развива дейността си в Австрия, както и чрез собствени клонове в Чехия, Словакия, Унгария, Словения и Румъния. Тя застрахова над 45 милиона декара земя и е пазарен лидер в пет държави

„Нашата компания започва работа в Австрия през 1946 г. – почти 80 години сме на пазара. Твърд лидер в Австрия. Развива се активно в Европа, като от тази година са и на пазара в България”, обяснява Даниел Димитров, консултант клиентски запитвания в Агро Застраховане. 

Той е трето поколение земеделски производител и знае от първа ръка има ли интерес към застраховането в областта на селското стопанство.

„Има интерес към качественото застраховане. А качествено застраховане се получава тогава, когато компанията знае какво прави! Имаме достатъчно история зад гърба си, знаем как да калкулираме, да изчисляваме и да направим така, че да има работещи продукти за земеделците. Както сме успели да го постигнем в Румъния с над 14 милиона дка, така смятаме, че ще успеем да го постигнем и в България”, категорични са от Агро Застраховане.

Как могат земеделските производители да се свържат с компанията и да получат индивидуална информация за техните стопанства и културите, които искат да застраховат? Много е лесно:

„Аз съм личност, която обича да се показва. В Интернет, по телефон, на имейл – абсолютно навсякъде съм достъпен. И това е всичко, което му трябва на един човек”, казва радушно Даниел Димитров. 

Агро Застраховане предлага на земеделските производители  професионално обслужване, бърз и лесен процес от уведомяването за щета до оценяването и изплащането на обезщетение. 

И нещо много важно – компанията разполага със собствени оценители на щети, които добре познават проблемите и желанията на клиентите, защото самите те са активни земеделски производители.

„Към момента предлагаме продукт Аграр Базис, който застрахова градушка, проливни дъждове, бури, пожари. Имаме отделен специализиран продукт за суша при царевица, но той е със срок, който, за съжаление, тази година изтече. Продуктите са съобразени, разбира се, с региона, в който ще бъдат предлагани. 

Нашият екип наброява над 500 оценители и не спира да расте. Оценяването на щети се случва както с наши експерти, така и с участието на самия земеделец. За нас е много важно нашите клиенти да бъдат и наши партньори”, подчертава Даниел Димитров.

Важно и полезно за фермерите е, че до 31 юли Държавен фонд „Земеделие“ предлага възможност за компенсиране на 50% от разходите за сключване на застрахователната полица. По този начин България следва международната тенденция и примера на други европейски страни, като Австрия, Чехия, Унгария и Румъния, с още по-всеобхватно премийно подпомагане. 

„За мен това е най-добрият начин. И правилният път, по който трябва да се тръгне, за да свикнат колегите да застраховат масово. А помощта от Държавния фонд „Земеделие” със съфинансиране до 50% прави застраховането абсолютно достъпно за всички”, вярват от компанията. 

Повече информация за застраховането на вашите земеделски култури можете да откриете на: