Тревогата за пазара на зърно у нас не е утихнала. През последните няколко седмици имаме раздвижване на борсите. Очакваме да видим каква ще е реколтата и тогава ще можем да определим и себестойността, коментира пред журналисти Илия Проданов – председател на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Още по темата: Започна Ден на полето в Българово

Той и колегите му се надяват на едни по-нормални изкупни цени, с които да успеят да покрият разходите за производство.

„Разходите са над 200 лв./дка в цяла България. При среден добив за пшеница от 500 кг/дка, говорим за себестойност над 40 ст./кг. Към момента такава цена няма, особено във вътрешността на страната. Ако се сметне транспортът, който във Видин и Монтана например достига 60-70 лв./тон, цената на пшеницата пада под 350 лв./тон”, изчислява Проданов.

По време откриването на Ден на полето 2024 в град Българово присъства и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” – Ива Иванова.

„Очакваме от ДФЗ днес да ни кажат какво се случва с изплащането на остатъка по директните плащания за Кампания 2023, защото те са ни належащи и имаме спешна нужда от тях”, сподели младият зърнопроизводител.

По думите му политическата нестабилност се отразява тежко на аграрния сектор. През последните 3 години липсват сериозни законодателни инициативи. 

„Набързо и с голям натиск от страна на бранша успяхме все пак да постигнем промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Но имаме нужда от много други законодателни инициативи”, категоричен е председателят на НАЗ.

На европейско ниво производителите настояват да се работи в посока намаляване на административната тежест, съобразяване на зелените изисквания и амбиции на Европа спрямо ситуацията, в която се намираме в момента, и по-бързи реакции в случаи на кризи и тежки последствия върху земеделския бранш.