Необичайно високите температури през тази зима няма да повлияят отрицателно на есенниците, коментираха зърнопроизводители пред Фермер.БГ.

Развитието на посевите в северна България за сега е добро. Станислав Дечев, производител от Павликени коментира, че в момента посевите разполагат с достатъчно влага. Преди един месец имаше липса на такава, но след първите снегове и дъждове влагозапасяването е добро. Сега обаче, при рязкото падане на температурите е необходима снежна покривка, за да не ни изненадат ниските температури.  При част от посевите се наблюдава леко жълтеене, заради липсата на влага преди време, но то ще се преодолее при по-високите температури през пролетта, тъй като в почвата има достатъчно влага, каза още Дечев.

Състоянието на посевите и в южна България е добро, съобщи зърнопроизводителят от Радомирско Пеньо Тодоров, който също изрази надежда, че скоро ще завали сняг, за да не могат ниските температури да окажат негативно влияние върху посевите.

И двамата зърнопроизводители са сред малкото щастливци получили и директните плащания и националните доплащания на площ. И пак не съвсем – защото Станислав Дечев е глобен с по лев на декар без да знае каква е причината.

Природата винаги е най-важният фактор, от който зависим ние зърнопроизводителите, коментира Пеньо Тодоров. На второ място е зависимостта ни от държавата, след това от собствениците на земя и разбира се, от самите нас, които трябва да си вършим работата.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!