Американските фермери не са загубили окончателно пазарите си в Китай въпреки разразилата се през последните месеци търговска и митническа война между двете страни.

Кой ще доставя българско мляко, сирене и кашкавал в Китай?

Китайското министерство на търговията обяви днес, че местни компании са започнали да се интересуват от цените за покупка на селскостопански стоки от САЩ.

Наблюдатели и дипломати оценяват това като нов знак за постепенно отслабване на търговската и тарифна война между двете водещи световни икономики.

През август китайските компании спряха да купуват американски селскостопански стоки като ответна реакция на най-новите мита, обявени от американския президент Доналд Тръмп няколко дни преди това.

На редовен седмичен брифинг в Пекин днес говорителят на китайското Министерство на търговията Гао Фън заяви, че екипите на работно ниво на двете държави ще се срещнат скоро, за да подготвят следващия кръг от преговори на най-високо равнище, съобщи БНР.

Гао Фън: „Има възможност китайските покупки на американска селскостопанскя продукция да включват свинско месо и соя - важни стоки за двустранната селскостопанска търговия."

В ранните часове на днес президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства вчерашното решение на Китай да освободи от допълнителните ответни мита 16 групи американски стоки, като антиракови лекарства, суроватка, рибни храни и смазочни материали. 

В знак на добра воля Тръмп взе решение да отложи с две седмици - от 1 октомври за 15 октомври, планираното увеличаване на вече съществуващите високи мита върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара - от 25% на 30%.

От своя страна Гао Фън каза, че Министерството на търговията приветства американския „жест на добра воля“ - решението на Тръмп да отложи с две седмици въвеждането на новите мита от 30%. Той изрази надежда, че новите по-високи мита в крайна сметка няма да бъдат въведени след края на следващия кръг от преговорите, планиран за началото на октомври.

Гао Фън допълни, че Китай се надява двете страни да създадат благоприятни условия за предстоящите в началото на октомври търговски преговори. 

Очаква се вицепремиерът на Китай Лю Хь, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и американският министър на финансите Стивън Мнучин да се срещнат в началото на октомври във Вашингтон.