Тютюнопроизводителите снемат доверието си от председателя на Асоциацията на тютюнопроизводителите (НАТ 2010) Цветан Филев заради "липсата на всякакво отношение от негова страна по дискриминационнто разпределение на средствата за тютюнопроизводителите от страна на Министерство на земеделието и храните за референтния период". Това обяви пред Фокус Асен Кичуков, бивш заместник-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите.

За снемане на доверието са гласували 6 от общо 7 члена на УС на асоциацията. Инициативен комитет от около 100 представителя на бранша от цялата страна се събраха на среща в Първомай. Те искат ясни правила по отношение на данъците върху референтните средства, дали ще се облагат те или не, каза Кичуков. Те са против подготвяния „лобистки“ законопроект. 
 
Кичуков каза още, че тютюнопроизводители от от цялата страна подготвят национален протест в петък. Той ще се проведе едновременно на три места: в Гоце Делчев, Свиленград и Дунав мост. 
 
По отношение на националните доплащания за тютюн МЗХ запазва общия размер на бюджета от 107 млн. лв. и 96% от тютюнопроизводителите ще получат по-високи ставки, обяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров във връзка с подготвения национален протест.
 
„Миналата седмица се състоя Консултативен съвет по тютюна, където беше разискван въпросът със ставките за прибиране на тютюна. Имаше изявления на част от тютюнопроизводителите, които заявиха, че тези ставки не са справедливи. Все пак трябва да се знае, че тази година работим в условията на намален бюджет. 
 
„Разбира се, това е за сметка на една малка част едри производители и то основно с индустриално производство. Очевидно от там идва и недоволството, давам си сметка, но директните плащания се дават по европейски регламент, подкрепя се доходът на производителите. Считаме, че в този момент по-важно е на по-малките производители, на тези 96%, да се подкрепи доходът, а не просто така да се раздават пари”, обясни заместник-министър Димитров. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!