След множеството сигнали на пчелари из цялата страна за масова зимна смъртност, БАБХ започна проверки на кошерите. Един от районите, който традиционно отчита голям мор на пчели, е Бургаско. В тази тъжна статистика той е на четвърто място в страната, като на места смъртността достига 100%.

Абсурд: Пчелари и бюрократи едни срещу други

За съжаление, и тази година не е изключение. Хюсеин Мустафа, който е в занаята от 27 години, е един от най-пострадалите. От общо 260 кошера в село Желязово край град Камено, които били зазимени в края на септември, днес се оцелели едва 108.

„152 броя кошера са умрели. Най-малко 3 – 4 години трябва да възстановявам. Един хубав кошер струва не по-малко от 150 до 400 лв.“, споделя пчеларят пред БНТ.

Статистиката на БАБХ сочи, че през първата седмица на март са проверени над 6000 пчелни семейства, като близо 2000 от тях са загинали. Какво обаче сочат процентите за различните причини за този масов мор.

„От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване“, обяснява д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас.

Разбира се, остава и съмнението за пръскането на насажденията с нерегламентирани вещества или в непозволено време. В това е убеден и сертифицираният личен лекар на пчели Валентин Кованджиев, който обслужва над 6000 кошера край Бургас.

„При лятното третиране на културите земеделците пръскат. Може би това води до намаляване на броя на пчелите и отслабване на семействата, защото тогава събират мед. Може да са вещества, които се натрупват, но това не можем да го докажем“, предполага ветеринарният лекар.

Пробите от пчелите на Хюсеин ще дадат резултат до 4 дни. Междувременно проверките на пчелните семейства от ветеринарните власти продължават до края на март.