Прокуратурата разследва нови 11 измами, извършени от групата на спонсора на БСП Марио Николов. Това съобщи вчера Маргарита Попова - ръководител на спецзвеното в прокуратурата, което се занимава с такъв тип дела. Николов вече е подсъдим за източването на 7,5 милиона евро по програма САПАРД. Този път схемата е засечена преди бизнесменът да усвои средства от европейските фондове. Материалите отново са дошли от Германия, по линия на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Спонсорът на БСП се е опитвал чрез изготвяне на фалшиви оферти от различни европейски компании да подготви документи, с които да получи финансиране по различните програми на европейските фондове.

За да се повдигнат обвинения, се чакат съдебно поръчки от няколко европейски държави, в това число Холандия и Швейцария, с които официално да се потвърди, че представените оферти наистина са фалшиви и че всъщност компаниите от чието име са изпратени тези оферти, не подозират, че са предлагали машини и съоръжения на тази група от бизнесмени.

Предишното разследване срещу Марио Николов отново започна след разкрития на ОЛАФ. Тогава от службата обявиха, че освен Николов в схемата е замесен и съдружникът му Людмил Стойков, за когото се знае, че спонсорира Георги Първанов на президентските избори през 2005 г. За момента няма информация Людмил Стойков да участва в новата схема, твърдят от прокуратурата. Материалите срещу него бяха отделени в отделно досъдебно производство и срещу него има обвинение за пране на пари. Главният прокурор Борис Велчев заяви, че това разследване вече е приключило и започва предявяване на материалите. Очаква се съвсем скоро и обвинителният акт да влезе в съда.

Преди ден шефът на отдел "Селско стопанство" в ОЛАФ Елизабет Шпербер заяви, че европейската служба разследва 25 случая на злоупотреби по САПАРД. По думите й част от тях са свързани с международна престъпна група, ръководена от Марио Николов. В нея влизат около 60 български и западни фирми, както и компании, регистрирани в офшорни зони.