Разследваните служители в Държавен фонд „Земеделие” вероятно са действали като организирана престъпна група, защото повечето са работили в един отдел. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов в Берлин, където участва в най-голямото изложение за земеделие и хранителна промишленост „Зелена седмица”, съобщиха от МЗХ.

Групата е изнудвала кандидати по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони, за да им бъдат одобрявани проекти. Отделно служителите на фонда са пренасочвали кандидати към определени консултантски фирми.

Вчера при специализираната акция на прокуратурата и ДАНС във фонда, са били обискирани кабинетите на шестимата служители. Освен това разследващите органи са били и в домовете на някои от тях. По думите на министъра може да се каже, че са открити цели архиви от копия на оригинални документи от ДФЗ. Иззети са документи и компютри, а разследването продължава, има досъдебно производство.

Въпросните служители са назначени на работа във ДФЗ по време на управлението на Асен Друмев.

Трима от разследваните от прокуратурата за конфликт на интереси служители са на средно управленско ниво във фонд "Земеделие". Това са директорът на отдел "Прилагане на мерките за развитие на селските райони" Велин Велев, както началниците на секторите "Договориране" и "Оторизация на плащанията" Нина Йолова и Цветомира Стайкова. Досъдебното производството се води и срещу тримата главни експерти Иван Метанов, Иван Петев и Ралица Братанова, които също работят по програмата за развитие на селските райони.

По думите на министъра един от тях е уволнен, а другите са излезли в болнични. Все още прокуратурата не е повдигнала обвинения..