Джонас Мец е служител в разсадник в Нидерландия. Стопанството съществува от 1922 г. и е специализирано в производството на овощни видове - ябълки, круши, череши, сливи. Големината му е около 130 ха.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

В интервю по проекта Best4Soil Джонас разказва повече за технологиите и практиките, които прилага.

“Здравето на почвата означава всичко за нас. Именно от нея тръгва всичко и затова се стремим да направим почвите ни възможно най-устойчиви”, категоричен е Мец.

Освен тези 130 ха разсадникът постоянно наема земя, на която първоначално поставят покривна култура. Наторяват и с оборски тор. 

“Проблемът тук е, че след като наемаме земя, която не познаваме, ние няма как да знаем в какво състояние е почвата. Съответно първоначално няма как да имаме реалистични очаквания за това, какво ще се получи.

Използваме почвено картиране, пробовземане, правим всякакви анализи, за да разберем какъв е съставът й, от какво има нужда, какъв е почвеният живот и наличието на хранителни вещества”, разказва той.

Като покривна култура разсадникът използва предимно захарното цвекло, което по думите на Мец предотвратява появата на нематоди.

“Овощните дървета са засадени по около 28 000 на ха, като разстоянието между тях е 90 см едно от друго и приблизително 35 см между редовете.

Представете си обаче, ако се върнете тук през месец август, тогава цялото поле ще бъде с високи по около 2 метра дръвчета и обсипани с клони”, казва още Мец.

По думите му именно това е причината в стопанството да е необходима техника с висок клиренс.

“Имаме машини, които тежат от осем и половина до десет тона и това е доста, тъй като прилагат голям натиск върху почвата и я уплътняват. 

Това беше и една от причините да разработим нова машина, която е с електрическо задвижване. Предстоят тестове. Оборудвана е с GPS и може автоматично да върви в прав ред, като в края на реда обаче трябва да я спрем и да я обърнем. Всъщност това е и следващата ни стъпка - да я направим малко или много автоматизирана, така че един оператор да може да навигира машината, но в същото време да се занимава и с дръвчетата по полето”, заключава Джонас Мец.