Разгарът на кампанията по разсаждане на домата не донесе очакваното традиционно поевтиняване на разсадите в Северозападна България.

Фермери „събуждат“ стари български сортове

„Тази година даже скубаният държи 60 стотинки за стрък и то при условие, че купувам количества”, обяснява Георги Любенов, който от години се занимава с отглеждане на домати.

Справка на Агри.бг потвърди проучването на Георги по пазарите. В област Враца доматът в купички упорито държи цена от 1 лев вече месец, а най-евтиният скубан разсад струва 50-70 стотинки за стрък. При по-упорито търсене може да се договори и за 45 стотинки, но това пазарлъкът минава само при дребни производители или за по-неукрепнали стръкове при едрите. Същото е положението в област Монтана. Само във видинско цените са малко по-ниски, но и те тази година не са такива, каквито бяха в предходните по това време.

„Времето в региона тази година беше твърде непостоянно. Ту беше много студено, ту беше почти лятна жега. Голяма тичане беше за мен да затоплям и да охлаждам парника. Дори за пръв път от години насам се отказах да правя разсад от воден лук, а като гледам и този на колегите още не става за продажба, защото е доста слабичък. Знам, че в района на Първомай разсадът е доста евтин. На места стига даже до 18 стотинки за стрък вече, но тук едва ли ще падне толкова и в самия край на кампанията”, коментира Цецка Петрова, която от години се занимава с производство на разсади.

Тя смята, че повечето нейни колеги от региона ще задържат цените високи и то без притеснения, че няма да могат да продадат разсада, защото по-голямата част от тях ще го използват за отглеждане на собствена продукция от зеленчуци.