Разрешителните за придвижване на живи животни в граничните области на страната ни с Гърция и Турция вече се подписват лично от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев заради бума на заразни болести по животните в съседните държави. Това обяви самият д-р Илиев по време на пресконференция в агенцията, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
В цяла Северна Гърция вече има бум на заболяването нодуларен дерматит, тъй като там контролът не беше добър и се допусна неговото разпространение, уточни д-р Дамян Илиев. БАБХ взима всички мерки това да не се случи и в нашата страна, каза още той. 
 
Заради зелената граница с Гърция страната ни е в непрекъснат риск от разпространение на заразното заболяване. Това е наложило значително проверките във фермите в пограничните райони, съобщи изпълнителният директор на БАБХ. Всяка ферма в областите, които граничат с Гърция и Турция, се проверява от специалисти на Българската агенция по безопасност на храните два пъти в седмицата, за да се види дали няма клиника на заболяването и в случай, че бъде открита такава животните да бъдат умъртвени. Д-р Дамянов предупреди, че евентуално навлизане на болестта в страната ни би довело до големи икономически загуби.