Влезе в сила предсрочното разрешение за групов лов на диви свине у нас, като част от извънредните мерки на държавата срещу влизането и разпространението на вируса на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
„Държавен вестник“ публикува днес допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, което дава възможност още утре ловните дружинки да организират излети за отстрел на дива свиня. Поначало груповият лов на този вид е разрешен от 1 октомври до втората седмица на януари всяка година в празнични и почивни дни.
 
Допълнение в закона позволява в периода от публикуването му в „Държавен вестник“ (24 юли) до 31 декември 2018 г. да се извършва групов лов на дива свиня и извън предвидения срок в празнични и почивни дни, като е включен и един допълнителен ден – сряда.
 
В резултат се очаква популацията на диви свине в България да се намали наполовина от сегашните високи нива - средно над 1,0-1,1 животни на един кв. км площ до 0,3-0,5 единици на един кв. км. 
 
Подобни мерки са предприети е в Германия, където няма установен случай на болестта. Ловните дружинки са задължени да вземат проби от отстреляните животни, които ще бъдат изследвани за вируса на АЧС.