Разрешават внос на мляко от Унгария и Румъния, заради кризата с афлатоксините в Ловешко, където по-рано този месец бяха установени натровени млека и земеделски площи с над 200 пъти над пределно допустимите норми на силно канцерогенния за човешкото и животинско здраве афлатоксин.

 

Същевременно по решение на кризисния щаб, е взето решение за забрана на търговията и клането на селскостопански животни в Област Ловеч.

 

Резултатите от пробите за наличие на афлатоксини в млякото, зърното и почвата са на независима белгийска лаборатория, която е направила пробите по заявка на Българската агенция за безопасност на храните ( БАБХ ). Служители на българската агенция пък вземат проби почти ежедневно от различни места в Ловешкото село Радювене ( Стояново ), заявиха за Фермер.БГ местни жители. Според тях обаче, заразените земеделски площи с алфатоксини били обработвани от земеделци, които обработват също земя в землищата и на други близки села - Орляне, Каленик, Катунец, Драгана, Беглеж и др.  В тези села изкупуването и продажбата на мляко - продължава.

 

екип на Фермер.БГ снима част от кравите на село Радювене, които пасат в района :

крави - село Радювене

 

"Случаят с опасното мляко от село Радювене е предупредителен сигнал за всички райони в цялата страна", заяви кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Той е направил спешна среща с кметовете на още осем ловешки села.

 

структура на афлатоксинът, открит в мляко в България

Специалистите на агенцията твърдят, че опасните гъбички са били консумирани от стада с крави, пуснати върху стърнищата с вече прибрана царевица. По техните думи, в топлата есен не е изключено плесента да се образува и в други райони на страната. В Ловешко царевица-ГМО няма, опровергава появили се слухове д-р Ивайло Йотов, шеф на областната дирекция на БАБХ, но не заявява категорично дали царевица от въпросните землища е била изследвана за ГМО.

 

Според него опасните гъбички се образуват в зърното, което пада след комбайните при механизирано прибиране на реколтата. Влагата и високите температури са основната причина. Имало и случаи, в които селяни минавали с чували по стърнищата и обирали падналото от комбайните. Екипи от специалисти на агенцията започват обхождане на пасища и стърнищата, за да търсят районите на опасната плесен. "Храната за животни, която се получава от фуражните заводи, е напълно безопасна, там контролът е строг", уверен е Йотов.

 

По негово нареждане арендаторите в региона започват дълбока оран на стърнищата, вместо само да ги дисковат. По нареждане на кризисния щаб са забранени продажбата и клането на животни в общината.

 

В хода на последните проверки се било установило, че в село Радювене няма законен пункт за изкупуване на мляко, а млекарката спирала на улицата, както и в съседните села Орляне, Каленик и Катунец - за да прибере суровината. Разпоредено е на полицията да следи за незаконна търговия. "Разрешен е внос на мляко от Румъния и Унгария за производство на прясно и кисело за търговската мрежа", съобщи още кметът на Ловече - Минчо Казанджиев.

 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!