Институтът в Садово разработи единственият в света сусам, годен за пълно механизирано отглеждане – от сеитбата до жътвата с комбайн. Това каза Иван Алексиев от Института по растителни генетични ресурси в Садово и ръководител на бюрото за научно обслужване и маркетинг за Фермер.БГ.
 
 
„Сусамът е последната иновация, затова и цената е около 6 лв. в магазина. Това беше една от културите, които изискваше мого ръчен труд – от сеитбата до прибирането. И особено в прибирането, което много повишаваше и цената на сусама. Това беше причината да се търси алтернативен метод и нови сортове“, обясни експертът.
 
По думите му от 1980 г. са започнали изследванията за нови сортове, които могат да се прибират механизирано. 
 
„Стигна се до вариант, където сортове сусам можеха да се прибират механизирано, но кутийките на културата дори вършачните апарати на комбайните не можеха да ги разбият. За да се стигне до тези последни 3 сорта, които са създадени в Института – Невен, Аида и Валя, които могат абсолютно механизирано да се прибират“, добави Алексиев.
 
Експертите не спират дотук. Те откриват и метод, който да ускои жътвата на сусама.
 
„Последно достижение е евтино и достъпно. Това е последната култура с нормална сеитба около 1 юни. За да стигне до пълна зрялост, културата трябва да се прибере през месец октомври. Тогава има много превалявания и затрудняване на жътвата. Това, което специалистите откриха е нещо много лесно. С 2% разтвор на готварска сол, за няколко дни растенията стават годни за жътва. Това е последната иновация, която е измислена, за да се ускори жътвата на сусама и е в голяма полза на производителите“, категоричен е експертът.
 
Институтът в Садово предлага още прословутите садовски фъстъци. Заедно с това и фацелия – рядко растение към което интересът започва да се връща през последните години. 
 
„Фацелията е много привлекателна за нашите пчелари. То може да се сее на периоди и има много продължителен период на цъфтене, около 40-45 дни. Това растение дава на пчеларите възможност да имат паша за пчелите им, без да местят кошерите от едно на друго място“, добави Алексиев.