Двама учени от университета в Хелзинки създадоха ваксина, с помощта на която искат да спасят популацията от пчели на планетата, пише изданието helsinki.fi.

Млад пчелар следи 200 кошера със сензори

Чрез хранене на пчелите с ваксината ще се осигурява по-добрата им защита срещу бактериални болести. Новата ваксина е наречена PrimeBEE. Действието й е базирано на следния механизъм: общоизвестно е, че когато пчелата-майка изяде нещо, което съдържа патоген, предаването на вируса на цялото потомство е свързано с вителогенин.

Досега никой не се бе замислил възможна ли е ваксинация на пчелите. Това се дължи на факта, че имунната система на насекомите, макар да е подобна на тази на бозайниците, не съдържа един от централните елементи на генетичната памет на имунитета – антителата.

Ние открихме механизъм, който показва реално как може да се ваксинират насекомите. Може да предадете сигнала от едно поколение на следващото, разказва един от изследователите Далял Фрейтак. Тя изучава имунната система на насекомите от години.

Изучавайки пеперуди Фрейтек, забелязва, че ако родителското поколение е било беззащитено срещу заразяване с определена бактерия, съдържащата се в храната, то потомство вече показвало по-добър имунитет.

Запознах се с Хели Салмела, която експериментира с пчели и протеин, наречен вителогенин. Помислих си, че именно това е протеинът, който ще предаде сигнал от едно поколение на следващо, разказва ученият. 

Основната задача на PrimeBEE е ваксинация срещу американски гнилец, провокиран от спорообразуващия бацил бациллой Paenibacillus larvae.

Изследователите заявяват още, че се надяват да създадат ваксини срещу други инфекции. Затова те споделят опита си към днешна дата. Крайната цел е да се разработят ваксини срещу всички микроби.