С 200 гласа “За” и два “Въздържал се” народните представители гласуваха на първо и веднага след това на второто четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Това стана ден след като бе направено спешно заседание на Комисията по земеделие. 

За разлика от заседанието на комисията, което заедно с дебата и гласуването протече за по-малко от 20 минути и без особени разправии, по време на дебатите в пленарната зала народните избраници дадоха всичко от себе си да покажат, че скандалите се вдигат без непременно да са свързани конкретно с темата, върху която говорят. 

Мъчителният и ненужен дебат отне повече от 40 минути, като че ли на моменти всички забравиха какво се гласува, вторачени в недостатъците на противника и заваляха спорни или неадекватни аргументи. 

Владислав Панев и специалистът по екология Зорница Стратиева от “Демократична България” като че ли не разбраха за какво става дума и упорито се опитваха да обяснят, че земеделието не се намира в добро състояние, а Панев дори обяви, че за него е важно “Когато предоставяме такива помощи на земеделските производители след това да имаме и някаква отчетност.”

На това депутатът от ИТН и вносител на промените в законопроекта Пламен Абровски обясни, че за тази отчетност е създадена цяла институция, наречена Държавен фонд “Земеделие”. 

От своя страна Зорница Стратиева посочи, че не било сигурно дали това финансиране ще се случи, заради неназовани от нея два регламента, които : “не са транспонирани и хармонизирани с нашето законодателство по отношение на групите земеделски производители. Тези два регламента изискват наличие на групи земеделски производители и организации на земеделски производители в националното законодателство, а такива липсват в нашия закон.”

В дискусията се намеси и бившият земеделски министър Десислава Танева, която от позицията си на депутат от ГЕРБ-СДС обясни:

“Намираме се в политическа обстановка, в която не е ясно ще има ли редовен кабинет, ще продължи ли дейността на Народното събрание или ще му бъде прекратен мандата. В същото време има решение на Комисията, с което се позволява да програмираме извънредна мярка в ПРСР до 5% от нейния бюджет, с която да подкрепим земеделските производители във връзка с последствията от войната в Украйна. Тази мярка е от ключовите в т.нар. екшън план за предотвратяване на загуба на евросредства за тази година. 

Законопроектът следва да бъде приет поради две основни причини - ние да изпълним тази мярка в екшън плана и да не допуснем загуба на евросредства, нещо, което не се е случвало от 2007-2008-а година. И второ - този бюджет да бъде разпределен според нуждите по начин, по който Министерството на земеделието го програмира за извънредна подкрепа на българските фермери.”

Очевидно обаче това обяснение - както по време на заседанието на комисията, така и в пленарна зала, не доведе до увереност Зорница Стратиева, че законопроектът е в подкрепа на стопаните. 

Зрителите на тази сцена със сигурност можеха да усетят духа на предизборната кампания и битката за всеки глас, която е започнала.  

Дебатът от чисто практически, тръгна по наклонената ос на политическите разногласия и заяждане на дребно, като се стигна и до призиви да се четат законопроектите преди да се влиза в зала, за да не се правят неадекватни включвания, които не са по темата.  

Ализан Яхова от ДПС също участва в дискусията, но поне не влезе в агресивния тон на разправиите и посочи: “Анализът на сектора показва, че тази година разходите на зп са се повишили с 1,6 млрд. лв. От 23 март досега ЕК дава възможности за подпомагане. Една от тях е промяната в този закон.” 

В крайна сметка, след нелепите препирни и взаимното обяснение, че промените са важни, трябва да се гласуват и колко всички са загрижени за земеделските производители, депутатите приеха да се създаде правно основание, чрез което аграрното министерство да разработи наредба за прилагане на извънредната мярка и не бихме могли да предоставим легално финансова подкрепа в рамките на заложените близо 33 млн. евро, които следва да бъдат предоставени на земеделски производители и преработватели за справяне с кризата, предизвикана от войната в Украйна.

Подпомагането ще се дава под формата на еднократна сума, която ще се изплати до 15 октомври 2023 г. въз основа на заявленията за подпомагане, които трябва да бъдат одобрени до 31 март 2023 г. 

Максималният размер на подпомагането не може да надвишава 15 000 евро на земеделски стопанин и 100 000 евро за малки и средни предприятия.