Нодуларен дерматит е установен в района на Босилеград и Буяновац в Сърбия. Там досега са евтаназирани 25 крави, съобщиха от Информационния център на сънародниците ни в Босилеград. Сръбското министерство на земеделието е обявило цялата Пчинска област за застрашена територия от заболяването. Създаден е национален щаб за предотвратяване на заразата. В следващата седмица трябва да започне ваксинирането на говедата. Това означава, че в следващите три години няма да има износ на говеда от Сърбия.

 

В Пчинска област е забранена търговията, транспорта и движението на добитъка, от границата на Сърбия ще бъдат връщани камиони с живи животни.

 

Гледането на домашни животни и продукти е основен поминък за много от сънародниците ни в Босилеградско. Месото там, например - агнешкото и телешкото, е почти наполовина по-евтино, коментират кюстендилци, които често пътуват до Босилеград и пазаруват за лична консумация. Дерматитът ще причини загуби на личните им стопанства, опасяват се местните хора оттатък границата.

 

В Кюстендилския регион обявиха, че нодуларният дерматит е ликвидиран напълно, умъртвени бяха 38 говеда, които са платени на собствениците, съобщиха от Областната агенция по контрол на храните.