Цените на пшеницата падат от ноември 2022 г., отчитат борсовите експерти. Миналата седмица пазарът не направи изключение.

Явор Гечев: Разработва се вариант на държавна компания за гарантиране на сделките със зърно

Още в сряда пшеницата с договор за доставка през септември поевтиня с 0,6% на европейската борса MATIF и струваше 225,50 евро/т, а на годишна база котировките са паднали с 47,1%.

Цената на царевицата на парижката борса в юнския договор се повишава към средата на седмицата с 0,2% и възлиза на 218,75 евро/т, като през последната година е намаляла с 39,9%.

В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница падна с един долар до 251 долара/т. Украйна предлага пшеницата със 7 долара по-евтина – за 250 долара/т. Движение надолу се отчита и в Русия - минус 13 долара до 247 долара/т.

При царевицата има регистрирано поскъпване. В САЩ поевтиняването спря и цената се увеличи с 12 долара до 264 долара/т. Няма промяна в руските котировки, цената отново е 250 долара/тон, отчитат анализаторите от Софийската стокова борса. 

При ечемика кривата на цените също сочи надолу. В Русия този вид зърно се котира по 240 долара/т, като е загубило 4 долара от цената. Във Франция поевтиняването е с 8 евро до 212 евро/т. 

Рапицата на Euronext добави 3,50 евро към цената си до ниво от 407 евро/т.

Търговията на Софийската стокова борса остана вяла, като липсата на интерес се отдава на продължаващата политическа криза и липса на правителство и стабилност.

Междувременно през седмицата ЕК обяви продължаването с още една година на безмитния внос на земеделски и хранителни стоки от Украйна. В същото време петте пострадали страни от неконтролирания внос от воюващата държава, сред които и България се надяват да бъде удължен срокът на ограниченията за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица до края на годината. 

Киев обмисля вариантите за износ, в случай че забраната се удържи. При това положение темпът на износ с автомобилен транспорт на месец ще намалее до около 400 хил. т.