Малко над 100 овцевъди преизбраха ръководството на Националната овцевъдна асоциация НОА след продължили близо 4 часа бурни дебати. Бисер Чилингиров ще продължи да председателства овцевъдите. Запазва се и Управителния съвет, в който влизат само няколко нови членове.
 
Новият стар председател на Асоциацията отчете като най-голямо постижение по време на мандата си извоюваните високи субсидии за овцевъдите:
 
„Никога овцевъдите не са вземали такива пари, ако са кандидатствали по тези две програми – под селекционен контрол и на глава. Тези 5 лв., които ще ги вземат сега от шестте млн. лв. са около 120 лева. Тези, които имат агроекология са 27 евро, стават около 168 лева. Това не е ли Фонд „Земеделие“ в продължение на пет години да им купува овцете? Така, че направи се много. Когато стъпих в мандат 2010 г., не се даваха толкова субсидии. С тези субсидии сега постепенно се доближаваме до нашите колеги от Европа. Но това става с постоянство, с читави предложения. И както се казва, капката пробива камъка го прав с постоянство. А ние сме били постоянни.“
 

 
По време на заседанието не липсваха и критики към ръководството на НОА. Колко пъти се е събирал на заседание УС на НОА, попита Симеон Караколев, инициатор на асоциацията и председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна: „Един път този УС не се събра, за да вземе отношение по дадена тема – било то за субсидии, било за някакви политики. Един път това не се случи“, каза Караколев.
 
Симеон Караколев поиска да се създаде „работещ“ Управителен съвет, в който да влизат на фермерите като физически лица, а представителите на различните асоциации. Председателят на Асоциацията на млечните овце поиска изборът на ръководство на НОА да се отложи, за да бъде пpoмeнeн ycтaвът нa Аcoциaциятa: „Моето предложение към председателя на Събранието е да се гласува да се проведе такова събрание, на което да променим устава, да вкараме всички овцевъдни асоциации в страната и чак тогава да се избира каквото и да е ръководство, под каквато и да било форма“. Предложението обаче срещна подкрепата на едва 13 участници и беше отхвърлено.
 
В дебата се включи и овцевъдът от село Брезник, обл. София Николай Кръстанов, според когото всяка една от асоциациите в овцевъдния сектор лобира сама за себе си. А всички тези лобита трябва да имат една национално лоби в лицето на НОА. „Ако НОА стане член на Европейската федерация Копа Коджека, тогава ние ще имаме европейско лоби, което може да ни защити и за цени на мляко, и на месо, и за всичко!, каза Кръстанов.
 
От Копа Коджека искат да ни помогнат, но трябва да сме обединени, посочи фермерът от Старозагорско Христо Даков: „Хората ни казват: Заповядайте, но когато дойде обединен целия аграрен сектор- зърно, плодове, овце... Хората знаят на какъв хал сме... Че единият отива и плюе другия... А те ни искат обединени. Тогава могат да застанат зад проблемите ни и да натиснат нашите управляващи. Обаче това в България не може да се случи, защото всичките сме тарикати, дяволи“, посочи Христо Даков.
 
В крайна сметка след провелите се дискусии и спорове събралите се фермери гласуваха новото старо ръководство на НОА, а пред Фермер.БГ председателят им Бисер Чилингиров сподели: „При нас няма завист, при нас има една обща цел – да пребъде овцевъдството в България, да бъдем водещи на Балканите, каквито сме били. Заедно със Земеделското министерство ние трябва да решим как да повишим поголовието на овцете в България, защото в момента има изключителен недостиг на овчи продукти – мляко и месо“.
 
Членовете на НОА са над 2000 дyши, като още 24-ма бяха приети по време на отчетно-изборното събрание. 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!